Stockholm, 02. listopada 2019.

Državna tajnica Metelko-Zgombić održala konzultacije s glavnom direktoricom za europske poslove Kraljevine Švedske Evom Sjögren

Državna tajnica za europske poslove Andreja Metelko-Zgombić održala je 2. listopada 2019. godine u Stockholmu konzultacije s glavnom direktoricom za europske poslove pri Uredu predsjednika Vlade Kraljevine Švedske Evom Sjögren. Sugovornice su razgovarale o aktualnim pitanjima Europske unije i prioritetima predstojećeg hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije.

Državna tajnica Metelko-Zgombić kao temeljne prioritete predstojećeg HR PRES-a istaknula je inicijative i mjere usmjerene na postizanje Europe koja raste – ujednačeno, održivo i uključivo, Europe koja povezuje, štiti svoje građane te je otvorena i asertivna u svom susjedstvu i globalno. Naglasila je i važnost održavanja politike otvorenih vrata prema proširenju i očuvanja europske perspektive za države u jugoistočnoj Europi.
Državna tajnica Metelko Zgombić također je informirala sugovornike o aktualnostima vezanim uz proces hrvatskog pristupanja schengenskom prostoru.

Glavna direktorica Sjögren izrazila je potporu Hrvatskoj i čestitala na pripremama za prvo hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije te ponudila i daljnju suradnju i razmjenu iskustava.
Razmijenjena su stajališta i o drugim aktualnim EU pitanjima – Brexitu, novom višegodišnjem financijskom okviru, migracijama, vladavini prava i budućnosti Europe.