Zagreb, 04. listopada 2019.

Ministar Grlić Radman primio u posjet švedskog ministra za EU poslove Hansa Dahlgrena

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman primio je u petak, 4. listopada 2019. godine, u posjet Hansa Dahlgrena, ministra za EU poslove Kraljevine Švedske.
Dvojica ministara razgovarala su o dobrim i prijateljskim odnosima dviju zemalja te prepoznala mogućnost daljnjeg jačanja suradnje na području gospodarstva i turizma. Naime, Kraljevina Švedska najaktivniji je partner RH u Skandinaviji, a zabilježen je i kontinuirani rast broja švedskih turista koji svake godine posjete Hrvatsku.

Posebna je pažnja posvećena aktualnim EU temama, gdje je naglašena bliskost u prioritetima i spremnost na daljnji dijalog i razmjenu stajališta.
Razgovaralo se o novom Strateškom programu EU za razdoblje 2019.-2024., s naglaskom na zaštiti građana i sloboda. U tom kontekstu ministar Grlić Radman istaknuo je prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a, koji uključuju mjere poticanja gospodarskog rasta, zaštitu temeljnih prava i sloboda građana, učinkovitu kontrolu vanjskih granica EU-a, kao i odgovarajuće funkcioniranje Schengena.
Ministar Grlić Radman je švedskom kolegi predstavio napore koje RH čini radi pristupanja Schengenu i ulazak u eurozonu te naglasio naš interes za učlanjenje u OECD.

Otvaranje pristupnih pregovora EU-a sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom bila je, također, tema od razgovora dvojice ministara. Pritom je ministar Grlić Radman naglasio da je proširenje EU-a od zajedničke dobrobiti za samu Uniju kao i za jugoistok Europe te predstavlja strateško ulaganje u sigurnost, stabilnost i prosperitet Europe. Na tom tragu, istaknuo je da će RH tijekom svog predsjedanja Vijećem EU-a u svibnju sljedeće godine biti domaćin sastanka na vrhu između zemalja članica EU i država Zapadnog Balkana, a također ćemo posvetiti posebnu pažnju Istočnom partnerstvu.