Stockholm, 30. siječnja 2018.

Predavanje prof. dr. Emilia Marina u Muzeju Sredozemlja i bliskoistočnih starina

Prof. dr. Emilio Marin, ugledni arheolog iz Hrvatske, održao je predavanje u Muzeju Sredozemlja i bliskoistočnih starina o rimskoj Naroni, arheološkom nalazištu u blizini Metkovića.

Predavanju, koje je u Muzeju Sredozemlja u Stockholmu održano u utorak, 30. siječnja, odazvala se brojna publika (100-njak osoba), među kojima ugledni arheolozi i povjesničari umjetnosti, kao i osobe iz kulturnog i javnog života. Publika je zainteresirano pratila živopisno predavanje, obogaćeno fotografijama tlocrta odnosno nekadašnjeg i današnjeg izgleda lokaliteta Narone te arheološkog muzeja koji je, kao rezultat istraživanja, ondje podignut. Organizatori predavanja zahvalili su Veleposlanstvu Republike Hrvatske na angažmanu da u Švedsku dovedu prof. dr. Marina i mogućnosti da i švedska publika dobije priliku iz prve ruke čuti o arheološkim istraživanjima vođenima na teritoriju RH.

Tijekom boravka u Švedskoj, prof. dr. Marin je na katedri arheologije i klasičnih disciplina Sveučilišta u Stockholmu održao predavanje o ranokršćanskoj Saloni studentima dodiplomskog, poslijediplomskog i doktorskog studija. U svojstvu prorektora Hrvatskoga katoličkog sveučilišta (HKS), prof. dr. Marin je imao razgovore na sveučilištima u Stockholmu i Uppsali o mogućnostima povezivanja HKS-a s tim prestižnim sveučilištima putem programa suradnje na temelju potpisivanja Memoranduma o suradnji ili suradnje u sklopu programa ERASMUS.