Stockholm, 25. listopada 2017.

Predavanje povjesničarke umjetnosti Ljerke Galic o hrvatskom umjetniku Krekoviću

U prostorijama Veleposlanstva Republike Hrvatske u Stockholmu, 25. listopada 2017., održano je predavanje povjesničarke umjetnosti Ljerke Galic, rukovoditeljice Odsjeka iseljeničke baštine u Hrvatskoj matici iseljenika, o životu i djelu hrvatskog umjetnika Kristijana Krekovića (1901.-1985.). Predavanje kojem su se odazvali predstavnici hrvatske zajednice u Stockholmu, održano je nastavno na otvorenje izložbe u Malmöu, a na kojoj su predstavljena djela Kristijana Krekovića nastala tijekom njegova boravka u Švedskoj od 1948. do 1950. godine. 

Kreković je tijekom svog života stekao svjetsku slavu i neki likovni kritičari smatraju ga jednim od najvećih portretista 20 stoljeća. Rođen u obitelji šumara iz Like, djetinjstvo i mladost proveo je u Tuzli. Studirao je slikarstvo u Beču te slikarstvo i arhitekturu u Parizu, a kao uspješan portretist portretirao je poznate ličnosti svoga doba. Od 1955. godine živio je u Peruu, čije je državljanstvo kasnije prihvatio te se do kraja života nerijetko potpisivao kao hrvatsko-peruanski slikar. Nakon što se susreo s kulturom Perua njegov je rad postao prožet životom i umjetnošću Inka. Od 1965. živio je u Palma De Mallorci gdje je 1977. sagrađen muzej Museu Kreković, gdje je pohranjena slikareva likovna ostavština. Umjetnikov opsežan opus posvećen hrvatskoj povijesti, među kojima i brojni portreti hrvatskih knezova i kraljeva, na žalost nije sačuvan. Na sreću, ostale su sačuvane fotografije nekih njegovih djela.

Izložba i predavanje o Krekoviću realizirani su u suradnji Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske, hrvatskog Veleposlanstva u Švedskoj i Hrvatske matice iseljenika u Zagrebu. 

Copyright (c) 1997.- 2018. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH Sva prava pridržana