Stockholm, 03. srpnja 2020.

OBAVIJEST O GLASOVANJU NA IZBORIMA ZA ZASTUPNIKE U HRVATSKI SABOR

Izbori za zastupnike u Hrvatski sabor održati će se:

  • u subotu, 4. srpnja 2020. od 07:00 do 19:00 h
  • u nedjelju, 5. srpnja 2020. od 07:00 do 19:00 h

Za birače u Kraljevini Švedskoj biti će otvoreno biračko mjesto:

Stockholm, u prostorijama Veleposlanstva Republike Hrvatske

 Engelbrektsplan 2/III; 114 34 Stockholm

S obzirom da je rok za prethodnu i aktivnu registraciju, te promjenu mjesta glasovanja istekao 24. lipnja 2020., skrećemo pozornost biračima na slijedeće:

-          Podsjećamo ovim putem da birači koji NEMAJU prebivalište u Republici Hrvatskoj, iako se nisu aktivno registrirali, sukladno članku 57. Zakona o registru birača (NN 144/12) mogu na dan izbora dokazivati svoje pravo na glasovanje potvrdom za glasovanje koju izdaje Veleposlanstvo, te na taj način ostvariti svoje biračko pravo.

-          Birači bez prebivališta u Republici Hrvatskoj koji su ishodili e- osobnu iskaznicu s adresom prebivališta u Kraljevini Švedskoj, automatski su aktivno registrirani za glasovanje isključivo u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Stockholmu. Za glasovanje u nekoj drugoj diplomatskoj misiji ili konzularnom uredu Republike Hrvatske (npr. u Kopenhagenu ili Oslu), odnosno u Republici Hrvatskoj, navedeni  birači su do 24. lipnja 2020. morali promijeniti svoju aktivnu registraciju za željeno mjesto glasovanja.

-          Birači koji IMAJU prijavljeno prebivalište u Republici Hrvatskoj mogu glasovati u Veleposlanstvu isključivo temeljem izvršene prethodne registracije ili potvrde o glasovanju izvan mjesta prebivališta pribavljene kod nadležnog tijela u Republici Hrvatskoj.  

-          Birači s prijavljenim prebivalištem u Republici Hrvatskoj koji se nisu prethodno registrirali, te nisu pribavili navedenu potvrdu neće moći glasovati u inozemstvu, već samo na svom biračkom mjestu u Republici Hrvatskoj.

-          Svoj upis u registar birača svi birači mogu provjeriti na internetskim stranicama: Https://biraci.gov.hr/RegistarBiraca/

-  Svi birači koji namjeravaju glasovati dužni su boračkom odboru dati na uvid valjanu identifikacijsku ispravu (osobnu iskaznicu ili putovnicu), neovisno oda li hrvatsku ili švedsku.

EPIDEMIOLOŠKE MJERE ZA BIRAČE

  • Prigodom ulaska u prostorije Veleposlanstva, molimo da na ruke nanesete dezinficijens koji će se nalaziti na ulazu.
  • Molimo da sa sobom donese kemijsku olovku kojom ćete glasati. Donošenje vlastite kemijske olovke, ne isključuje obvezu dezinficiranja ruku na ulazu i na izlazu iz prostorije.
  • Molimo da u prostoriju Veleposlanstva ulazite i  izlaze jedan po jedan na način da je razmak među prisutnim osobama najmanje 1,5 metar. U slučaju veće gužve, preporučujemo da se na red pričeka ispred zgrade u kojoj se nalazi Veleposlanstvo.
  • Molimo da se na biračkom mjestu zadržite isključivo u vremenu potrebnom za glasovanje.
  • Nošenje maski se preporučuje, posebno za birače s kroničnim bolestima koje možebitno predstavljaju veći rizik za razvoj težih oblika bolesti SARS-CoV-2 COVID-19 (npr. osobe s kroničnim respiratornim, kardiovaskularnim, malignim bolestima, dijabetesom, imunodeficijencijama, osobe s većim tjelesnih/motoričkim oštećenjima).  Ukoliko koristite masku, kod provjere identiteta, nakratko ćete skinuti masku na udaljenosti od 2 metra od člana biračkog odbora, koji je zadužen za provjeravanje identiteta birača, kao i od drugih osoba.
Copyright (c) 1997.- 2020. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH Sva prava pridržana